понеделник, 22 януари 2018 г.

РАКИ

РАКИ




В този край на североизточна България, където съм израсла, това ястие възрастните хора са го наричали раки. Навремето баба ми през зимата щом станеше киселото зеле приготвяше тази вкусотия. Постни, но много вкусни ставаха сушените пиперки. На Бъдни вечер винаги присъстваха на масата до содената питка. Не са необходими много продукти и се приготвят лесно и бързо, а интересният вкус се придава от киселото зеле.

Ето как ги приготвих аз:

10 бр сушени червени пиперки
1 голям праз лук
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. булгур
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. зеленчукова вегета
2 щ. чубрица
2 щ. джоджен
1 малка кисела зелка
1 ч.ч. зелева чорба
олио





Сушените чушки се пускат в тенджера с кипяща вода и котлона се изключва. Оставят се така да се поизкиснат за 5-6 минути и като омекнат се изваждат от водата.
В тенджера на огъня се загрява малко олио. В него се запържва накълцания праз лук. Пуска се и ориза, предварително измит със студена вода. Разбърква се и когато оризът стане прозрачен, се добавя булгура и 1 ч.л. смлян червен пипер. Като се запържи се залива с 1 ч.ч. вода. Оставя се на тих огън да поври, докато се поеме водата. През това време се овкусява с вегета и се поръсва с малко чубрица и малко джоджен.
С тази плънка се пълнят пиперките.
Сърцевината на кисело зеле се накълцва и се покрива дъното на подходяща тавичка. Върху зелето се подреждат напълнените пиперки. Заливат се с 1 водна чаша зелева чорба, разредена с толкова вода. Покриват се с няколко листа кисело зеле. Отгоре се поръсва с 1-2 щипки червен пипер и се поръсва с малко олио.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Пече се 45 минути.








Няма коментари: